Closing PA 2010 under Win 7



  • I multi-boot all my PCs.

    I have noticed that I takes PA longer to close when pressing the ‘X’ in the upper right of the window under Win 7 (32 bit) than it does under winXP. In one case (Athlon XP 3200, 2Gb) the closing is instantaneous in XP and takes about 6-7 seconds under Win 7. On a much faster system, a difference is still there, albeit in the order of 1-2 seconds.

    Win 7 is an officially obtained and installed/activated 32 bit RC (build 7100) version in both cases.

    Regards

    DrT


  • conexware

    there is probably something else in play there, some specific setting… you can send us your registry file HKCU\Software\PowerArchiver via mail that you know already, and we will check it out.

    It shouldnt have anything to do with Win7 itself, but something specific to that PA installation. We run 10 different Win7 versions ourselves.


  • conexware

    Check if it is faster with this release:
    http://www.powerarchiver.com/test/alpha115/powarc1150rc5.exe



  • @spwolf:

    Check if it is faster with this release:
    http://www.powerarchiver.com/test/alpha115/powarc1150rc5.exe

    Does not seem to be. I have sent the key that you requested from the slower machine.

    I have 4 PCs here in total so can test this on another 2.

    Regards

    DrT


  • conexware

    what happens when you reset defaults? same?



  • @spwolf:

    what happens when you reset defaults? same?

    It was installed yesterday, and I have changed the same things that I always change when I install PA…mainly the interface and not much else.

    Setting to default values may take a second or two off the time. I also noticed similar delays when clicking buttons on some boxes. For example, clicking ‘ok’ in the main configuration box (options > configuration in modern interface) took a similar delay to close.

    This issue is only affecting PA so far in Win 7 i.e. no other programs have this issue.

    Regards

    DrT


  • conexware

    so classic interface is faster?



  • @spwolf:

    so classic interface is faster?

    If that was the only difference (you’d have to compare my reg file against default values) then yes. Never use the classic interface at all myself.

    I have just checked with Vista and the issue is NOT present. Seems specific to Win7.

    Cheers

    DrT


  • conexware

    @drteeth:

    If that was the only difference (you’d have to compare my reg file against default values) then yes. Never use the classic interface at all myself.

    I have just checked with Vista and the issue is NOT present. Seems specific to Win7.

    Cheers

    DrT

    it might be something as weird as drivers for the graphics card. How fast does it close when you hit close in Classic interface?



  • @spwolf:

    it might be something as weird as drivers for the graphics card. How fast does it close when you hit close in Classic interface?

    Which PC do you want me to check…the one with Vista or the Athlon XP? The former is a Centrino Duo laptop.

    Both have nVidia graphics chipsets. But how come only PA is affected by this and no other app at all? Don’t forget closing PA with the default values (on the Athlon)was only slightly faster than with the modern interfece…a noticeable delay is still present on closing.

    I can also test on the slow starting Celeron which has an Intel integrated chipset.

    Cheers

    DrT


  • conexware

    @drteeth:

    Which PC do you want me to check…the one with Vista or the Athlon XP? The former is a Centrino Duo laptop.

    Both have nVidia graphics chipsets. But how come only PA is affected by this and no other app at all? Don’t forget closing PA with the default values (on the Athlon)was only slightly faster than with the modern interfece…a noticeable delay is still present on closing.

    I can also test on the slow starting Celeron which has an Intel integrated chipset.

    Cheers

    DrT

    i doubt anything i can think of makes an difference right now, it has to be something very specific.

    I was talking about one with Win7 that has the slowdown, that slowdown is not due to Win7 itself, it is combination of something. As I said, we ourselves have 10 computers running Win7 and Win7 has been quite popular with PA 2010 crowd as well.

    What happens when you install PA 2009 on that same computer which has slowdown?



  • @spwolf:

    i doubt anything i can think of makes an difference right now, it has to be something very specific.

    I was talking about one with Win7 that has the slowdown, that slowdown is not due to Win7 itself, it is combination of something. As I said, we ourselves have 10 computers running Win7 and Win7 has been quite popular with PA 2010 crowd as well.

    What happens when you install PA 2009 on that same computer which has slowdown?

    PA 2009 closed faster than 2010, about 3-4 secs.

    I was talking about one with Win7 that has the slowdown,<<

    The point I am trying to make is that EVERY PC that I try PA 2010 on has the slowdown (both on closing and getting out of dialogue boxes). It is just that the faster the PC, the less noticeable it is. My fastest PC is an Athlon 4800 x2 with 4GB of memory and the slowdown is still there, but hardly noticeable. If all your PCs are relatively modern, you won’t see it either.

    Cheers

    DrT


  • conexware

    i am not sure what you mean under slowdown - 12 seconds is an big issue and big bug, under 1 second is normal.

    I notice no such slowdown on any of our Win7 computers, if I slow my cpu down so PA takes 7 seconds to start (instead of 2 regular seconds), i can hit X to close PA and there is no noticable slowdown i can see.

    Is that slowdown that you notice only on Win7 or all ALL computers you have, all OS’s?

    What other software do you have on those computers, do you use same AV on all of them?



  • Same AV on all, Kaspersky 2009 (XP and Vista) or Kaspersky Win 7 beta. The slowdown is only associated with Win7 and affects all my PCs. The faster the CPU the less of a slowdown there is. I mutliboot all my PCs. All my tests have been run on at least 2 OSs on each PC.

    SOLVED. I disabled the AV on Win7 - no change. I uninstalled the AV, and NO delay anywhere anymore. As PA is the only program to be affected by this, perhaps a chat with the chaps at Kaspersky may be in order.

    Cheers

    DrT


  • conexware

    ah, there you go… good one. I knew it had to be something specific.

    What really sucks is that I quite often notice that disabling AV’s doesnt really disable them :).


  • conexware

    now what version of Kaspersky is that?


  • conexware

    (exact)

    and also, if you could complain as an customer, that would be even better (we will also complain).



  • @spwolf:

    now what version of Kaspersky is that?

    8.0.0.1081 beta for win7, downloadable from within win7.

    Cheers

    DrT



  • @spwolf:

    (exact)

    and also, if you could complain as an customer, that would be even better (we will also complain).

    Will do that now.

    Cheers

    DrT


  • conexware

    @drteeth:

    Will do that now.

    Cheers

    DrT

    thank you!


 

5
Online

9.8k
Users

6.0k
Topics

36.6k
Posts

Copyright © 1998-2018 ConeXware, Inc.
All rights reserved. Privacy Policy